Ressourcer og indsigt til fagpersoner:

For fagpersoner

På VestaRAM Krisecenter ved vi, hvor krævende og betydningsfuldt det kan være at støtte mennesker, der oplever vold i nære relationer. Denne side er designet med henblik på at give dig som fagperson, den viden du skal bruge, når du skal hjælpe en borgere videre til VestaRAM Krisecenter, eller hvis du er tilknyttet en kvinde, som allerede er indskrevet hos os. 

Som en del af vores samarbejde med fagpersoner tilbyder vi mulighed for sparring og dialog om konkrete sager. Vi tror på, at en fælles indsats kan skabe de bedste resultater for den enkelte kvinde og hendes børn. Du er altid velkommen til at kontakte os for mere information eller for at indgå et tættere samarbejde.

krisecenter med skjult adresse

Om os

VestaRAM Krisecenter er en selvejende institution under § 109 i Serviceloven. Vi tilbyder midlertidigt ophold til kvinder, som har været udsat for vold, trusler om vold eller befinder sig i en tilsvarende krisesituation relateret til familie- eller samlivsforhold. Vi har rammer, som er velegnede for både kvinder og kvinder med børn.

Vi har stor erfaring med æresrelaterede problematikker og tager ekstra hensyn til sikkerhed, så kvinder i denne situation kan føle sig trygge hos os. Derfor er VestaRAM et højsikret krisecenter, som er registreret med en hemmelig adresse, og i dokumenter fra VestaRAM kan der derfor være information, som er anonymiseret.

Vores vigtigste opgave er at skabe et trygt, varmt og roligt miljø, hvor kvinder og børn kan finde støtte, genopbygge deres selvtillid og tage skridtet mod en ny begyndelse.

Visitation

For at få plads på VestaRAM  skal kvinden have været udsat for vold i en nær relation. Hun skal desuden være selvhjulpen, og hvis hun har børn, som skal følge med på krisecentret, skal hun selv kunne tage vare på dem. Hun skal desuden have lovligt ophold i Danmark (dvs. Hun skal have en lovlig opholdstilladelse)

Den første kontakt sker i reglen telefonisk, hvor en medarbejder vil tage imod henvendelsen og aftaler det videre forløb. Typisk vil der være en telefonisk visitationssamtale med kvinden for at afklare om kvinden har behov for et ophold på krisecenter, og om VestaRAM er det rette tilbud til kvinden. Samtalen finder sted hurtigst muligt efter henvendelsen.

På VestaRAM det en betingelse, at kvinden ikke har et ubehandlet misbrug eller en psykiatrisk lidelse, der gør det for vanskeligt at bo sammen med andre kvinder og familier. Hvis der er iværksat støtte til kvinden eller hendes børn, er det vigtigt at informere om dette, da det vil indgå i vurderingen af, om et ophold på krisecentret er den rette løsning.

Hvis kvinden opfylder betingelserne for et ophold, kan hun blive indskrevet, og ofte kan hun flytte ind med det samme. Hvis der ikke er plads på VestaRAM, hjælper vi gerne kvinden videre til et andet krisecenter.

Det er krisecentrets leder, der har den endelige visitationsret. 

Gældende takster for ophold på VestaRAM findes på Tilbudsportalen

Medarbejdere på VestaRAM

På VestaRAM bliver hele personalegruppen løbende opkvalificeret, så de har relevant viden og de nødvendige kompetencer til at møde kvinder og børn fagligt og professionelt. De opkvalificeres blandt andet løbende i voldsfaglig viden, viden om sikkerhed og riskikovurdering, konflikthåndtering og særlig viden omkring æresrelaterde problematikker.

Kontaktpersoner

Hver kvinde får tildelt 1 kontaktperson, kort efter de er blevet indskrevet på VestaRAM. Kontaktpersonen holder løbende “Jeg-støttende” samtaler med kvinden med det formål at styrke kvindens selvforståelse, selvtillid og handlekraft og hjælper dem med at genfinde fodfæstet, træffe valg og tage kontrol over deres liv.

Socialrådgivere

På VestaRAM har vi ansat socialrådgivere, som kan hjælpe de indskrevne kvinder med socialfaglig støtte i form af rådgivning og vejledning, som passer til den enkelte kvindens behov og situation. Socialrådgiverne hjælper blandt andet kvinder ift. deres kontakt til kommune, Familierets Huset, Familieretten, Udlændingestyrelsen, daginstitutioner/skole, Politi og  sikkerhedskonsulenter.

Børnefaglig medarbejder

På VestaRAM har vi ansat en børnefaglig medarbejder, som støtter og hjælper de børn, der følger med deres mor under opholdet. Den børnefaglige medarbejder laver aktiviteter med børnene og fungerer som børnenes kontaktperson, og er dermed med til at skabe struktur i deres hverdag. Hun tilbyder desuden støtte til mødre ift. forældrerollen og hjælper dem i samarbejdet med skole/ daginstitution.

Beskyttelse mod sporing

Allerede inden ankomsten til VestaRAM iværksætter vi tiltag for at forhindre, at kvinden kan spores. Vores medarbejdere vejleder jer og kvinden i, hvordan hun bedst sikrer sine elektroniske enheder på forhånd, så disse ikke afslører hendes lokation. 

Ved ankomst gennemføres der en sikkerhedsprocedure for elektroniske devices. Det kan indebære, at man midlertidigt ikke har adgang til sin telefon eller f.eks. sociale medier, indtil vi har vurderet det individuelle sikkerhedsniveau. I mellemtiden stiller VestaRAM telefon, tablet og computer til rådighed.

Afdækning af trusselsniveau

Ved ankomst til krisecentret gennemfører vi altid en individuel vurdering af kvindens trusselsniveau som en del af opholdet. Hvis der er mistanke om æresrelaterede problematikker, kan flere af VestaRAMs fagpersoner foretage en grundig risikovurdering ved hjælp af det risikovurderingsværktøjet PATRIARK.

I komplekse sager udarbejder vi desuden et genogram – en visuel overblik over familiens struktur og relationer – med henblik på at skabe indsigt i familiemønstre, hierarkier, risikofaktorer og ressourcer.

Psykologbehandling i forbindelse med ophold på VestaRAM

Kvinder som har ophold på VestaRAM bliver tilbudt 10 timers psykologbehandling efter Servicelovens §109, stk. 10. Behandlingen skal udføres af en autoriseret psykolog, og tilbuddet om psykologbehandling gælder uanset opholdets varighed. Tilbuddet skal iværksættes under selve opholdet eller i umiddelbar forlængelse heraf. Det er naturligvis muligt for kvinden at afslå tilbuddet, aftale færre timer eller afbryde forløbet, hvis hun ønsker det.

Børn, der opholder sig på et krisecenter, har i henhold til Servicelovens § 109, stk. 8, ret til psykologbehandling i et omfang på mindst fire timer og op til ti timer afhængigt af barnets behov. Behandlingen skal udføres af en autoriseret psykolog.

Tolk

På VestaRAM benytter vi os af tolk i det omfang, der er behov for.

Du kan kontakte os 24/7
Kontaktoplysninger